BULGUR…

Bulgur je předvařená, nalámaná celozrnná pšenice. Získává se z pšenice tvrdé, kdy se zrno umyje, uvaří, usuší a podrtí na menší kousky. Namáčením vznikají enzymy a dochází k částečné přeměně škrobů na jednoduché cukry, tím je bulgur stravitelnější a zrno biologicky aktivní. Bulgur se obvykle nejí samostatně, používá se spíše jako součást různých pokrmů. Chutná po oříšcích a voní po obilí.

Bulgur má vysokou nutriční hodnotu, obsahuje bílkoviny, sacharidy, vlákninu vitamíny (především vitamín A) a minerály (fosfor, železo, hořčík) a jen zanedbatelné množství tuku. Podporuje zdraví střev a působí blahodárně na nervovou soustavu.

Bulgur v kuchyni

Bulgur se díky předvaření snadno a rychle tepelně upravuje. Protože absorbuje mnoho vody, je třeba jej vařit v poměru 1:3, a to po dobu 12 minut. Možné je také povařit bulgur jen 5 minut a nechat jej pod pokličkou "dojít". Je také možné připravit jej jinak než tepelným způsobem a to nabobtnáním. Uchová si tak veškeré živiny. 

Je vhodný do stejných receptů, kde je pro nás obvyklá rýže nebo kus-kus. Nejznámnější je jeho uplatnění v libanonském salátu "tabouli". Dále je vhodný do zeleninových nebo masových jídel (pilafů, falafel, kibbeh), v české kuchyni jej lze přidávat do nádivek, karbanátků, polévek, pekařských výrobků, dušením a jako přílohu k masům aj.

Recepty z pšeničného bulguru

 

Základní příprava pšeničného bulguru

Bulgur vaříme v poměru 1:2 (bulgur : voda). Zalijeme vařící vodou, přidáme sůl a kapku oleje. 2 minuty povaříme a pak necháme 20 minut dojít.

Na slano…

Bulgur s houbami

150 g pšeničného bulguru, 400 ml vody (bujónu), 4 lžíce oleje, 2 cibule, zelená petrželka, bazalka, (zelená cibulová nať), 12-bylinná kořenící směs nebo vegeta, 300 g jedlých hub, 100 g nakrájeného celeru, 1 středně velká mrkev nakrájená na menší tenké plátky, 2 stroužky rozetřeného česneku, 1 čerstvá paprika nakrájená na nudličky

Houby nakrájíme na tenčí plátky a osmahneme na oleji. Přidáme cibuli, celer, mrkev, česnek, podlijeme trochou vody a dusíme 15 minut. Pak přidáme bulgur, zalijeme 400 ml vývaru a společně dusíme ještě dalších 15 minut. Nakonec přidáme nakrájenou petrželku a bazalku. Dochutíme kořením, případně vmícháme smetanu. Posypané sýrem podáváme s bílým a červeným zelným salátem.

 

Bulgur se zeleninou

150 g pšeničného bulguru, 400 ml vody (bujónu), 2-3 lžíce oleje, 2 cibule, zelená petrželka, bazalka, (zelená cibulová nať), 12 bylinná kořenící směs nebo vegeta, 100 g na nudličky nakrájené kapusty, 1 nastrouhaná mrkev, 100 g zeleného hrášku, 100 g kukuřice (mražené nebo v plechovce), pepř

Na širokou pánev dáme olej, zpěníme 1 cibuli, přidáme bulgur, vodu, koření, sůl. Za občasného míchání vaříme přikryté asi 10-15 minut, přidáme petrželku, bazalku a necháme trochu vychladit. Na oleji osmahneme další cibuli, přidáme kapustu a chvíli podusíme. Trochu podlijeme vodou nebo vývarem, přidáme hrášek a kukuřici, dobře promícháme a spojíme s bulgurem. Ochutíme petrželkou. Podáváme jako hlavní jídlo posypané sýrem a polité kečupem.

Bulgur se zelím

150 g pšeničného bulguru, 400 ml vody (bujónu), 4 lžíce oleje, 2 cibule, zelená petrželka, bazalka, (čerstvá cibulová nať), sůl nebo vegeta, 1 menší zelí nastrouhané na větším struhadle

Na široké pánvi osmahneme cibuli, přidáme zelí, osolíme a na malém ohni a bez přidání vody restujeme do křupava (asi 20 minut). Přidáme bulgur, zalijeme vývarem a ještě společně dusíme 15 minut. Pak přidáme nasekanou petrželku, bazalku, promícháme a přikryté poklicí necháme stát 10-15 minut. Podáváme s libovolnou zeleninovou oblohou, salátem, lehkou omáčkou (jogurtová, bylinková, sýrová aj.). Je to velice chutná lehká večeře nebo vhodná nádivka do zapékané i čerstvé zeleniny (paprikové lusky, rajčata, cibule, cuketa).

 

Jemné bulgurové knedlíčky

150 g bulguru, 5 g sušené bramborové kaše (3 vařené brambory), 400 mléka, 1 lžíce másla, sůl, 2 lžíce pšeničné mouky, 2 vejce, 1 svazek bazalky

Bulgur dáme na širokou pánev, zalijeme osoleným mlékem, na mírném ohni vaříme 10 minut. Po odstavení z ohně necháme ještě pod poklicí stát asi 5-10 minut. Pak přidáme máslo a necháme odkryté vychladnout. Do vychladnutého přidáme žloutky, bramborovou kaši, nasekanou bazalku nebo petrželku (nepoužíváme, pokud chceme připravit knedlíčky na sladko), pšeničnou mouku a dobře promícháme. Z bílku ušleháme sníh a pomalu ho zapracujeme do těsta. Rukama namočenýma do studené vody vytvarujeme malé knedlíčky, které vaříme v osolené vodě. Pokud se knedlíčky rozvařují těsto zahustíme moukou. Když knedlíčky vyplavou na povrch, ještě je chvíli povaříme, opatrně vybereme na mísu, přidáme kousek másla (nebo zakapeme olejem) a promícháme. Knedlíčky můžeme podávat s masem, zeleninou, omáčkami, zdobíme bazalkou. Rovněž je možné připravit knedlíčky na sladko s ořechy, mákem, tvarohem a pod. (uvařené omaštěné knedlíčky zasypeme cukrem, přidáme ořechy nebo jiné z uvedených surovin a podáváme, možné je i plnění ovocem).

Pšeničný falafel s kapucínem

150 g pšeničného bulguru, 1 velká oloupaná cibule rozkrájená na velké kousky, 2 stroužky česneku, 15 g čerstvé petrželky, mletý kmín a koriandr, 1/4 lžičky prášku do pečiva, sůl, pepř, 200 g uvařeného loupaného hrachu kapucín, 1 rozšlehané vejce, 60 g strouhanky, olej

Bulgur nasypeme do mísy a zalijeme vodou. Necháme 20 minut nasáknout, pak opatrně slijeme. Cibuli, česnek, petrželku, kmín a mletý koriandr rozmixujeme na hladko. Přidáme pepř, uvařený a umletý (rozmixovaný) hrách kapucín a vypracujeme hladké těsto. Přidáme vejce, strouhanku, bulgur a promícháme. Ze směsi mokrýma rukama formujeme malé kulaté placičky, které po každé straně opékáme na oleji. Podáváme s brambory, bramborovou kaší, zeleninovým salátem nebo chlebem.

Libanonský salát Tabbouleh

2 svazky petrželky, 1 lžíce máty, 2 hrnky namočeného bulguru, 8 rajčat, 1 cibule, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř

Petrželku a mátu nakrájejte na drobné kousky. Rajčata a cibuli na kostičky. Dejte do mísy spolu s bulgurem, který jste hodin namáčeli. Dochuťte citronovou šťávou, olivovým olejem, solí, pepřem. Servírujte na míse vytvořené z hlávkového salátu.

 

Na sladko…

Míchaný ovocný salát s bulgurem

150 g bulguru, 400 ml mléka nebo vody, 1 lžíce másla (oleje), sůl, jakékoliv různé druhy ovoce: 2 banáy, 2 pomeranče (mandarinky), 1 jablko, 2 kiwi, 1 hrozen vína, směs sušeného ovoce a oříšků, rozinky, citrónová šťáva, cukr, 1 smetana ke šlehání

Bulgur dáme na širokou pánev, zalijeme osoleným mlékem, přidáme lžíci cukru a máslo. Na mírném ohni vaříme 10 minut, vypneme plamen a asi 5-10 minut necháme ještě přikryté. Pak dobře promícháme a odkryté necháme vychladnout. Ovoce nakrájíme na kostky (plátky), zakapeme citrónovou šťávou, přidáme rozinky a oříšky, bulgur a dobře promícháme. Šlehačku vyšleháme, osladíme a zamícháme do ovoce (můžeme vynechat nebo použít bílý jogurt). Při podávání posypeme mandlovými vločkami nebo sekanými oříšky a ozdobíme jemně nakrájeným kiwi.