CIZRNA…

Cizrna neboli římský hrách patří mezi nejkvalitnější luštěniny vhodné pro lidskou výživu. Je nepostradatelnou složkou stravy vegetariánů a doporučuje se zvláště pro děti a těhotné ženy. Kvalita semen je daná vysokým obsahem polysacharidů, bílkovin a vlákniny (5 - 19 %). Z hlediska aminokyselinového složení je cizrna dobrým zdrojem lysinu (cca 7 %). Má vysoký podíl nenasycené mastné kyseliny linolové, která patří mezi tzv. Omega 6 mastné kyseliny a je účinná v prevenci onemocnění srdečně-cévní soustavy (snižuje hladinu cholesterolu). Značný je i obsah vápníku a železa. Z vitaminů je pozoruhodný obsah kyseliny pangamové (vitamin B15), která je účinný antioxidant a pomáhá předcházet tvorbě peroxidů, které se podílejí na procesu stárnutí.

Cizrna v kuchyni                                                                                                                                                               Před samotným vařením je potřeba cizrnu, tak jako každou luštěninu, namočit minimálně na 8 hodin, ale je daleko lepší ji nechat 1–2 dny naklíčit, protože se zrno „oživí“, probudí se enzymatické procesy, které aktivizují klíčení. Tímto naklíčením se následně po vaření velmi zlepší chuť cizrny i její stravitelnost.

Kromě vaření se používají další způsoby úpravy cizrny - fermentování, paření, smažení či pražení semen. Jedním z nejznámějších pokrmů z cizrny je španělská cizrnová polévka (garbanzo). Ve středomoří se s oblibou konzumuje kaše připravovaná z uvařených semen (hummus), pro děti je pochoutkou pražená cizrna obalovaná cukrem. Cizrna má jemně oříškovou chuť.

Recepty z cizrny

 

Základní příprava cizrny

Cizrnu musíme předem namáčet a to alespoň 10 – 12 hodin. Vaříme ji posléze v jiné vodě. Délka vaření je proměnlivá cca 1 hodina a závisí na stáří semen. Při vaření nemícháme, stačí jen zatřepat nádobou. Pěnu sbíráme. Cizrnu solíme až po uvaření. Když je správně uvařená, dá se snadno rozmáčknout mezi prsty.

Cizrna na rajčatech

3 hrnky naklíčené cizrny, 1 cibule, olej, mletý koriandr, kurkuma, pepř, zeleninový vývar, 500 g rajčat, bazalka, 3 stroužky česneku, kysaná smetana, petrželka

Nakrájenou cibuli osmahněte na oleji, přidejte naklíčenou cizrnu, koření, zeleninový vývar a duste do poloměka. Potom přidejte pokrájená rajčata a vařte do měkka. Před podáváním vmíchejte kysanou smetanu s rozetřeným česnekem a petrželkou.

Cizrnová pánev

400 g cizrny, 1 1/2 l vody, 1 polévková lžíce curry, 1 čajová lžička chili, 2 polévkové lžíce kurkumy, 2 čajové lžičky hořčičných semínek, 1 čajová lžička kmínu, 2 polévkové lžíce másla, mořská sůl, 100 g kokosu, petrželka

Cizrnu nechte ve vodě 10-12 hodin nabobtnat. Na másle za stálého míchání orestujte 5 minut curry, chili, kurkumu, hořčicová semínka a kmín, přidejte cizrnu a 1 1/2 -2 hodiny vařte při nízké teplotě. Nechejte odpařit přebytečnou tekutinu. Osolte, přidejte na sucho opražený kokos a zamíchejte. Posypte petrželkou.

 

Cizrnový "eintopf"

1 polévková lžíce olivového oleje, 1 hrnek nakrájené cibule, 3 stroužky česneku, 2 hrnky na plátky nakrájených žampiónů, 1 hrnek na kostky nakrájené mrkve, špetka skořice, 3 hřebíčky, 2 velká rajčata, 3 hrnky uvařené cizrny, 1/2 hrnku odpeckovaných oliv, čajová lžička tymiánu, 1/2 hrnku nasekané petrželky, 1 polévková lžíce citrónové šťávy, bílý pepř, mořská sůl

Cibuli a česnek necháme asi 5 minut podusit na oleji. Poté přidáme houby, mrkev a opět necháme asi 5 minut podusit. Přidáme skořici, hřebíček, bílý pepř, mořskou sůl a nakrájená rajčata, vše promícháme a dusíme 15 minut. Nakonec přidáme cizrnu, olivy, tymián, citrónovou šťávu a polovinu petrželky. Vaříme dalších 15 minut. Posypeme zbytkem petrželky a servírujeme.

Hummus

4 hrnky uvařené cizrny, 2 utřené stroužky česneku, 1/2 polévkové lžíce tahini (sezamového másla), 1/2 hrnku citrónové šťávy, čerstvé lístky máty, 1 čajová lžička mořské soli

Všechny přísady společně rozmixujeme s trochou vody. Mixujeme dokud nám nevznikne hladká smetanová hmota. Případně dochutíme mořskou solí či kvalitní sójovou omáčkou. Zdobíme čerstvými lístky máty.

Karbanátky z naklíčené cizrny

100 g slunečnicových semen, 200 g naklíčené cizrny, 50 g hladké celozrnné mouky, majoránka, pepř, sůl, strouhanka, olej

Slunečnicová semena a naklíčenou cizrnu chvíli podusíme ve vodě a pak pomeleme. Přimícháme mouku, koření a sůl. Vypracujeme hutné těsto, vytvarujeme karbanátky a obalíme je lehce ve strouhance. Smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem.

Pomazánka z cizrny

1 hrnek cizrny, 1 cibule, hrst pažitky, sůl

Cizrnu po namočení uvaříme a rozmixujeme do měkka. Osolíme a smícháme s nasekanou cibulkou a nakrájenou pažitkou. Možno ještě dochutit kvalitní sójovou omáčkou.

Veselá zeleninová polévka

200 g cizrny, 1 a 1/2 l vody, 4 stroužky česneku, 1 cibule, 5 polévkových lžic olivového oleje, zeleninový vývar, pepř, bylinná sůl, bobkový list, 1 větší brambor, 5 mrkví, 1 malý kousek celeru, 1 kedlubna, 1 pórek, mořská sůl

Cizrnu umyjte a nechte přes noc namočit. Druhý den vařte asi hodinu, poté přidejte nakrájený česnek, na malé kostičky nakrájenou cibuli, olivový olej, zeleninový vývar, ochuťte bylinnou solí, pepřem a bobkovým listem. Nakrájejte brambor na kousky, mrkev na plátky, kedlubnu a celer na proužky a přidejte do polévky. Nakonec do hotové polévky přidejte nasekaný pórek, čerstvě namletý pepř a sůl. Celková doba vaření je asi 1,5 - 2 hodiny.