Recepty z jáhel

JÁHLY…

Jáhly se v jídelníčku českého lidu objevují již od dávných dob. Jsou to žluté kuličky, které se vyloupávají z prosa a do Evropy se dostaly již na počátku našeho letopočtu. Jsou bezlepkové, lehce stravitelné, pročišťují a dostatečně zasytí.

Mají vysokou výživovou hodnotu – obsahují minerální látky (draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek), vlákninu a vitamíny skupiny B. Vysoký obsah fosforu pomáhá v prevenci a léčbě depresí a únavy. Jáhly jsou jedinou zásaditou obilovinou a proto jsou vhodné při žaludečních obtížích. Jáhly neobsahují lepek a jsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu. Východní medicína je využívá při léčbě sleziny a slinivky břišní a proto jsou vynikající potravinou pro diabetiky.

Jáhly v kuchyni                                   

Před přípravou musíme jáhly několikrát spařit, aby se zbavily hořké chuti. Také je lze namáčet jako luštěniny. Užíváme je vařené ve vodě či v mléce. Přidávají se hlavně do zeleninových, luštěninových, moučných, masových a rybích pokrmů. Chutnají také v polévce, palačinkách i v karbanátcích. Přílohou může být jáhlová kaše na slaný způsob nebo s rozinkami. Naše prababičky připravovaly jáhlové knedlíky, škubánky, pomazánky, nákypy a sladký jáhelník.

Recepty z jáhel

Základní příprava jahel

Před přípravou několikrát jáhly spaříme horkou vodou (odstraní se tak jejich nahořklá chuť). Vaříme v osolené vodě s kapkou oleje bez míchání 15 minut v poměru 1:2 (jáhly : vodě).

Na slano…

Bramborová kaše nastavovaná jáhly

500 g brambor, 100 g jáhel, 2 stroužky česneku, majoránka, sůl

Jáhly před přípravou propereme a případně několikrát spaříme horkou vodou (u kvalitních čerstvých jáhel není spařování nutné). Vaříme bez míchání 15 minut a pak necháme 10 minut odstát. Očištěné brambory uvaříme, ještě teplé prolisujeme, přidáme uvařené jáhly a smícháme v kaši. Dochutíme solí, česnekem a majoránkou.

Houbový jahelník

300 g jáhel, 300 g čerstvých nebo hrst sušených hub, 4 rohlíky, 1/4 l mléka, 2 vejce, pepř, kmín, zázvor, majoránky, česnek, sůl

Čisté jáhly uvaříme ve vodě (poměr 1:2,5) do měkka. Čerstvé houby nakrájíme a podusíme. Sušené před vařením namočíme do vlažné vody. Rohlíky nakrájíme a namočíme do mléka. Uvařené jáhly, houby a rohlíky promícháme, přidáme vejce a ochutíme kořením. Směs přendáme do vymazané zapékací mísy, povrch urovnáme a v horké troubě upečeme dozlatova. Hotový jáhelník můžeme posypat sýrem a podáváme se zeleným salátem nebo sterilovanou zeleninou. Může se konzumovat i studený (krájená na tenčí plátky).

 

Jáhlová zeleninová polévka

20 g cibule, lžíce oleje, 120 g kořenové zeleniny, 60 g jáhel, voda, sůl, petrželka

Na oleji zpěníme cibulku, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, chvíli dusíme, zalijeme vodou, přidáme sůl a vaříme do poloměkka. Jáhly dobře promyjeme, přidáme k zelenině a společně dovaříme. Do hotové polévky přidáme nakrájenou petrželku.

Jáhlové džgance

80 g jáhel, 400 g hrubé mouky, 60 g anglické slaniny, trochu oleje, 100 g cibule, voda, sůl

Umyté jáhly zalijeme vodou a uvaříme. Z mouky a vody připravíme tuhé těsto, které rozválíme a nakrájíme na široké krátké nudle. Když jsou jáhly skoro uvařené (vody nesmí být hodně), přidáme nudle, osolíme a spolu dovaříme. Uvařené nudle jsou obalené jáhly. Na rozehřátém oleji osmažíme pokrájenou slaninu a cibuli a zamícháme do jáhlovo nudlové směsi.

Jáhlový nákyp s jogurtovou zálivkou

200 g uvařených jáhel, 2 barevné papriky, 1 menší čerstvá okurka, 1 červená cibule, 3 rajčata, pepř, sůl, worcestrová omáčka, 1 bílý jogurt, 1 lžička francouzské hořčice, 1 lžička cukru, trochu citronové šťávy, směs čerstvých (sušených) bylinek

Všechnu zeleninu nakrájíme, smícháme s uvařenými jáhly, ochutíme worcestrovou omáčkou, solí a pokapeme olejem. Do jogurtu přidáme hořčici, cukr, citrónovou šťávu a jemně nasekané bylinky. Připravenou zálivkou polijeme porce salátu přímo na talířích nebo zálivku do salátu zamícháme. Salát podáváme zdobený čerstvými bylinkami.


Rajská polévka s jáhlovou zavářkou

700 ml vody, 100 g očištěného celeru, 1 malý rajčatový protlak, sůl, muškátový květ, olej, cukr
zavářka: 50 g jáhel, polohrubá mouka, sůl

Jáhly uvaříme a za tepla rozmixujeme. Celer nakrájíme na drobné kostičky, osmahneme na oleji do zlatova, zalijeme vodou a chvíli povaříme. Přidáme rajský protlak a ještě necháme chvíli povařit. Do vychladlých jáhel zamícháme mouku a připravíme těsto střední hustoty. Lžičkou vykrajujeme noky, které vhazujeme do vařící se polévky a krátce povaříme. Nakonec ochutíme sekanou petrželkou a muškátem.

 

Rychlé zeleninové jáhly

200 g jáhel, 750 ml vody, 500 g mražené zeleninové směsi, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, sojová omáčka, sekaná petrželka

Jáhly uvaříme dle základního receptu. Na oleji osmahneme nakrájenou cibulku, přidáme zeleninovou směs a chvíli povaříme. Přidáme chladné jáhly, dobře promícháme, ochutíme česnekem, sojovou omáčkou a sekanou petrželkou. Podáváme posypané jemně strouhaným sýrem, pokapané kečupem a ozdobené snítkou petrželky.

Na sladko…

Jahelník s ovocem a oříšky

250 g jáhel, 0,5 l mléka, 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, sůl, 250 g směsi sušených jablek, švestek, rozinek, ořechů, kandovaného ovoce, semínek atd., 4 vejce, 30 g másla

Propláchnuté případně spařené jáhly nasypeme do osoleného a oslazeného mléka. Zlehka mícháme, na mírném ohni vaříme do změknutí. Ještě do horké hmoty zamícháme ovoce a oříšky a necháme trochu vychladnout. Pak přidáme žloutky, ušleháme sníh z bílku a opatrně všechno promícháme. Připravenou kaši přeneseme do vymazané zapékací misky nebo pekáčku, povrch urovnáme, pokryjeme tenkými plátky másla a zvolna upečeme ve středně vyhřáté troubě. Jahelník můžeme připravit i s čerstvým ovocem (jablka, jahody, třešně). Na závěr lze dochutit javorovým sirupem, ovocnou šťávou, kysanou smetanou či šlehačkou.

TIP! Ulehčete si přípravu jídla s naší směsí Jáhelník BIOLINIE.

 

Jáhlová kaše s medem a oříšky

300 g jáhel, 1 l mléka, trochu soli, cukr, vanilkový cukr, skořice, med, kakao, máslo, oříšky

Jáhly propereme, případně spaříme horkou vodou a necháme okapat na sítě. Poté zalijeme mlékem, osolíme, přidáme vanilkový cukr a na mírném ohni vaříme do měkka. Hotové jáhly osladíme cukrem, medem, poklademe plátky másla, posypeme skořicí, kakaem a strouhanými oříšky.

 

Ovocná jáhlová bábovka s ořechy

200 g hladké jáhlové mouky, 400 g uvařených studených brambor, 150 g polohrubé pšeničné mouky, 80 g tuku, 100 g moučkového cukru, 2 vejce, 250 ml mléka, 100 g mletých ořechů, 1 vanilkový cukr, trochu prášku do pečiva, rozinky, směs sušených švestek, meruněk, jablek, strouhaná citrónová kůra, skořice

Vařené brambory předem jemně nastrouháme. Sušené ovoce (můžeme použít i kompotované) nakrájíme na menší kousky. Vejce ušleháme s tukem a cukrem. Postupně vmícháme další přísady. Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto urovnáme a pomalu pečeme v mírně vyhřáté troubě dozlatova.

 

Jáhlový nákyp s tvarohem

100 g jáhel, 1 l mléka, 1 měkký tvaroh, 2 vejce, 3 lžíce oleje, 4-5 lžic rozpuštěného medu, rozinky, slunečnicová semínka, skořice, muškátový květ, šafrán

Čisté jáhly uvaříme v mléce a scedíme je. Necháme vychladnout a přimícháme tvaroh, olej, med, rozinky a oříšky. Podle chuti okořeníme. Směs urovnáme do vymazané zapékací mísy a zapečeme v troubě. Nákyp je výborný k snídani i ke kávě.