Recepty z kuskusu

KUSKUS...

Kuskus (Couscous) je marocké lidové jídlo. Kuskus je tvrdozrnná pšenice zpracovaná do drobných kuliček, nejčastěji se vyrábí z bílé pšenice zbavené obalových vrstev, takže přichází o řadu vitaminů, minerálů a o vlákninu. Proto je lepší celozrnný kuskus, který si všechny tyto prvky zachovává, navíc pokud ho koupíte v bio kvalitě, uděláte pro zdraví to nejlepší. Kuskus je velmi lehce stravitelný, ale má vysoký glykemický index (dobře zasytí). Proto se doporučuje při hubnutí nebo při dietách na čištění organizmu.

Bio celozrnný kuskus je vyrobený z ekologicky pěstované tvrdé pšenice, která se nejdříve zpracovává na krupici a dále je pak formována do kuliček, které se napařují a vysušují. Jak už bylo řečeno, celozrnný kuskus se vyrábí z celých zrn, proto obsahuje spoustu cenných látek obsažených právě v obalových vrstvách zrna a také vlákninu.

Kuskus v kuchyni                                                                                                                                             Kuskus se nevaří, pouze se zalévá horkou vodou. Kuskus je variantou rýže nebo těstovin, používá se jako příloha k masu nebo k zeleninovým pokrmům, k omáčkám. Hodí se do ovocných i zeleninových salátů, dá se připravit na sladko jako moučník, lze ho konzumovat teplý i studený.

Recepty z kuskusu

Základní příprava kuskusu

Kukskus vložíme do mísy a zalijeme vroucí vodou v poměru 1:2 (kuskus: voda). Jemně pročechráme vidličkou a necháme 10 minut odpočinout pod pokličkou.

Na slano…

Celozrnný kuskus s rozinkami a pistáciemi

1 a 1/2 hrnku celozrnného kuskusu, 2 hrnky sekané cibulky, 1/2 hrnku strouhané mrkve, 1/2 hrnku strouhaného celeru, 5 nasekaných stroužků česneku, 1/4 hrnku olivového oleje, 1 krájená červená paprika,    1/2 hrnku sekaných pistácií, 1/2 hrnku rozinek, petrželka, skořice, kmín, koriandr, tyminán

Na oleji osmahněte zeleninu a duste dokud není měkká, přidejte pistácie, rozinky, koření, sůl a chvíli duste. Nyní přiveďte do varu 3 hrnky vody, olivový olej, sůl a horké přilijte na kuskus a nechte 5 minut odpočinout. Jemně promíchejte vidličkou. Nakonec vmíchejte dušenou zeleninu. Uložte do chladu na 1 hodinu. Touto směsí můžete také doplnit drůbeží maso.


Kuskus Casablanca

1 hrnek celozrnného kuskusu, 2 mrkvičky nakrájené na plátky, 1/4 celeru nakrájeného na plátky, 1 tofu,  200 g vařené cizrny, rajčatová šťáva, hrst rozinek, 1 nakrájená cibule, curry, houby, pálivá paprika,         hrst sekaných vlašských ořechů, sůl

Na pánvi osmahněte tofu nakrájené na kostky, cibuli, mrkev, celer, houby, ořechy. Přidejte ostatní ingredience, přiveďte do varu, zakryjte a duste 30 minut. Mezitím uvařte kuskus podle základného receptu. Hotový kuskus podávejte s připravenou směsí.

  

Kuskus na rajčatech a lilku

200 g cibule, česnek, 4 bobkové listy, 6 lžic olivového oleje, 1,5 kg rajčat, cukr, 10 hřebíčků, 1 skořice, 1 badyán, 1 lžička curry, citrónová kůra, mořská sůl, pepř, čerstvá snítka bazalky

Příprava rajčat: Na olivovém oleji orestujeme nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a bobkový list. Přidáme pokrájená rajčata, ostatní koření a lžíci cukru. Vaříme půl hodiny. Můžeme propasírovat a dochutíme citrónovou šťávou a bazalkou.

200 g celozrnného kuskusu, 0,15 l zeleninového vývaru, sůl, pepř, šťáva z jednoho citrónu, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce cibulky na kostičky

Příprava kuskusu: Kuskus dáme do mísy a přidáme vývar, necháme odpočinout 20 minut. Potom přidáme zbytek surovin a dalších 40 minut necháme odpočinout za občasného jemného promíchání.

1 menší lilek, 5 lžic olivového oleje, sůl, pepř, 300 g cukety, cibule, olivový olej, máta na zdobení

Příprava lilku: Lilek oloupeme a nakrájíme, společně s nakrájenou cuketou a cibulkou orestujeme na olivovém oleji a dochutíme solí a pepřem. Do středu talíře dáme kuskus a okolo opečenou zeleninu s tomatovou omáčkou. Ozdobíme mátou.

 

Kuskus salát 1

Celozrnný kuskus, uvařená cizrna, okurka, rajčata, černé olivy, jablečný ocet, olivový olej

Jednoduše smíchejte vychlazený uvařený kuskus s cizrnou, nakrájenou zeleninou a olivami. Zakapejte jablečným octem a olivovým olejem. Nechte asi hodinu uležet.

 

Kuskus salát 2

1/2 hrnku celozrnného kuskusu, malá žlutá dýně, zelený pepř, brokolice, mladá zelená cibulka, mrkvička

Dýni a brokolici nakrájejte na větší kousky a ponořte do vařící vody na 2 minuty (blanšírování). Ostatní zeleninu nakrájejte, smíchejte s blanšírovanou zeleninou a nevařeným kuskusem a zalijte následujícím dresingem. Uložte do chladna na 2 hodiny a podávejte.

Dresing:2 lžíce olivového oleje, 3 lžíce vinného octa, 1 hrnek vody, cukr, drcený kardamon, drcený koriandr, curry

 

Kuskus se zeleninou z jihu

250 g celozrnného kuskusu, 100 g uvařené cizrny, 200 g seitanu, 3 nakrájené cibule, 1 červená a jedna zelená paprika, 2 cukety, 1 lilek, 2 rajčata, mrkev, 4 petrželové natě, 3 utřené stroužky česneku, pepř, curry, kmín, bobkový list, tymián, olivový olej, tamari-sojová omáčka, mořská sůl

Kuskus připravte podle základního receptu. Zeleninu očistěte a nakrájejte na velké kousky. Cibuli a mrkev osmahněte na olivovém oleji a přidejte vodu, petrželku a koření, společně poduste. Po 10 minutách přidejte papriku a lilek a o něco později také cukety a rajčata. Mezitím opečte kousky seitanu na troše oleje a dochuťte tamari, přidejte cizrnu a chvíli duste. Servírujte s kuskusem.

Plážový koláč

1 lžička sezamového oleje, 2 malé cibule, 3 stroužky česneku, 20 g arame řas, houby, 2 mrkvičky, zeleninové VEGI VEGI, pepř, sůl, 750 g celozrnného kuskusu, voda

Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku a česnek. Mezitím uvaříme Arame (asi 15 minut) a potom vložíme k cibulce a česneku (bez vody). Přidáme houby a nastrouhanou mrkvičku, vodu z řas, sůl, VEGI VEGI a pepř. Dusíme a nakonec přidáme kuskus. Necháme projít varem. Do vymazané zapékací mísy vložíme směs a zakryjeme. Pečeme 20 minut a odkryté dalších 5 minut.

Taboulé

2 hrnky celozrnného kuskusu, 1 citrón, 5 šťavnatých rajčat, 1 malá okurka, 1 červená paprika, 2 šalotky, 4-6 lístků máty, 1 stroužek česneku, 5 polévkových lžic olivového oleje, bylinná sůl, černý pepř-čerstvě pomletý

Kuskus (nevařený) smíchejte s citrónovou šťávou. Nakrájenou zeleninu, utřený česnek a nasekanou mátu smíchejte s kuskusem. Přidejte lístečky máty nakrájené na jemno s utřeným česnekem. Vmíchejte olivový olej, bylinnou sůl a pepř a nechejte 4-5 hodin stát v chladu. Nakonec ještě jednou ochuťte a studené servírujte.

 

Taboulé z kuskusu a amaranthu

1 hrnek amaranthu, 1 hrnek celozrnného kuskusu, 2 lžičky kmínu, 1 lžička koriandru, petrželka, máta,         1 červená cibule, 1 salátová okurka, česnek, skořice, sůl, pepř, citrónová šťáva, olivový olej, celozrnný chléb a ořechy

Propláchněte amaranth pod tekoucí vodou, vložte do vody a vařte pod pokličkou asi 20 minut. Uvařené odstavte a jemně promíchejte (načechrejte) vidličkou. Vložte kuskus do mísy a zalijte horkou vodou. Zakryjte a nechte odpočinout 10 minut. Poté jemně načechrejte vidličkou (je to důležité, aby jednotlivé kuličky byly odděleny, mírně vyschly a mohly pak nasát vlhkost ze zeleniny, jinak by vznikla kaše) a přidejte k amaranthu, opatrně promíchejte. Koření opražte na pánvi až začne praskat, poté rozmixujte (rozdrťte) a přidejte do směsi. Nyní směs nechte odpočinout a vychladnout při pokojové teplotě. Poté přidejte nakrájenou zeleninu, sůl, pepř, skořici, olej a citrónovou šťávu, jemně zamíchejte a dejte chladit na 2 hodiny. Podávejte s rajčaty, chlebem a ořechy.

Zeleninový kuskus s fazolemi

200 g připraveného celozrnného kuskusu, 1 velká cibule, 1/2 lžičky pálivé papriky, 1 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžička soli, rajský protlak, 3-4 hřebíčky, 3 cukety, 3 mrkve, 4 nové brambory, 1 paprika, 200 g vařených fazolí

Osmahněte nakrájenou cibulku na oleji, přidejte koření a rajský protlak, povařte 2 minuty. Vložte nakrájenou zeleninu, přilijte vodu a duste pod pokličkou asi 20 minut. Nakonec přidejte fazole a hotový kuskus.

Na sladko …

Dezert s kuskusem a ovocem

250 g celozrnného kuskusu, 625 ml neslazené jablečné šťávy, špetka skořice, vanilkový cukr, nastrouhaná pomerančová nebo citrónová kůra, 50 g rozinek, 50 g najemno nakrájených sušených meruněk,                50 g nasekaných sušených oříšků, 1 najemno nakrájené jablko, špetka mořské soli

Jablečnou šťávu přiveďte k varu, přidejte kuskus a nechejte projít varem. Odstavte a přidejte ostatní přísady, nechte ještě 10 minut na kamnech v teple. Vidličkou načechrejte směs a nechte vychladnout.