OVESNÉ VLOČKY…

Ovesné vločky se vyrábějí loupáním ovsa z napařovaných obilek. Ovesná jádra se spaří a na mačkací stolici se rozlisují naplocho pomocí rotujících kovových válců. Při výrobě drobných vloček se jádra před válcováním nařežou na kousky (ovesnou krupici). Prodávají se též vločky instantní, než se vyrábějí z ovesné mouky a po namočení jsou rychle rozpustné.

Ovesné vločky mají vysoký obsah bílkovin, nenasycených mastných kyselin, slizových látek, vitamínů B1, B6 a E, železa a vápníku. Obsahují též fosfor a lecitin. Obsahují průměrně 66,5% sacharidů, 14,4% bílkovin a 6,8% tuku. Právě kvůli vysokému obsahu tuku se nedají dlouho skladovat, aby nežlukly.

Ovesné vločky jsou lehce stravitelné a známé svým obsahem lehce rozpustné vlákniny, která reguluje cholesterol a glukózu v krvi. Často proto též tvoří základ výživy atletů, zejména vzpěračů. Ovesné vločky pomáhají snižovat krevní tlak. Oves má posilující účinky, blahodárně působí na nervovou soustavu a tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy. Pomáhá při léčbě krčních problémů, prsních chorobách, žaludečních potížích, při léčbě kožních ekzémů.

Ovesné vločky v kuchyni                                                                                                                                                          Z ovesných vloček se připravuje především ovesná kaše, nejčastěji na sladko, může však být i slaná. Vločky se krátce povaří v mléce a kaše se může obohatit nakrájeným čerstvým nebo sušeným ovocem, skořicí a dosladit medem či cukrem. Vločky lze pro zpestření též opražit. V racionální výživě slouží ovesné vločky též jako základ pro výrobu karbanátků a pomazánek. Nesmíme zapomenout na oblíbené müsli, a používají se též při výrobě celozrnného pečiva. Ovesné vločky se používají do některých alkoholických nápojů, v kosmetice (omlazovací přípravky na bázi ovesného mléka), do mýdel, v zevním lékařství a někdy též jako dochucovadlo v konzervách pro psy.

Recepty z ovesných vloček

 

Na slano…

Houbové ovesné bramboráčky

50 g mrkve, 50 g petržele, 50 g kapusty, 1 cibule, 50 g sušených hub, 200 g ovesných vloček, 1/2 l vody, sůl, vejce, majoránka, 3 prolisované stroužky česneku, 1 lžíce petrželky, olej

Nejprve připravíme hustou ovesnou kaši. Sušené houby chvíli namočíme do vlažné vody a pak je asi 10 minut povaříme. Na lžíci oleje zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme další zeleninu a společně podusíme do měkka. Ovesnou kaši smícháme se zeleninou, vařenými houbami, přidáme vejce, sůl, petrželku, česnek a vytvarujeme placičky (o průměru 5-6 cm). Na oleji opékáme po obou stranách dozlatova. Placičky jsou vhodné jako samostatný pokrm či jako příloha k masu nebo zelenině.

 

Jednoduchá polévka z ovesných vloček

1 l mléka, 70 g ovesných vloček, 40 g másla, sůl, petrželka

Vločky zavaříme do vroucího osoleného mléka. Po změknutí prolisujeme, zjemníme čerstvým máslem a přidáme petrželku. Podáváme s osmaženou žemlí.

 

Knedlíčky z ovesných vloček

250 g vloček, 750 ml mléka, 100 g rostlinného tuku, 3 vejce, strouhanka, petrželka, čerstvé byliny (v případě sladké varianty 1-2 lžíce cukru)

Vločky zalijeme vařícím mlékem, přidáme sůl, dobře promícháme a pod poklicí necháme chvíli nabobtnat. Pak přidáme máslo a na slabém ohni mícháme tak dlouho, až se hmota nelepí na pánev. Necháme vychladnout, přimícháme vejce a podle potřeby zahustíme strouhankou. Můžeme přidat nasekanou zelenou nať. Mokrýma rukama tvoříme knedlíčky (průměr 3 cm), které vkládáme do vařící vody a pomalu necháme vyplavat na povrch. Opatrně vybereme a pokapeme olejem. Podáváme k masu, zelenině, omáčkám nebo posypeme strouhaným sýrem a pokapeme kečupem.

V případě, že dáme přednost sladké verzi knedlíčků, vynecháme přidání zelené natě a základní hmotu mírně osladíme. Při formování i vaření postupujeme podle výše uvedeného receptu. Uvařené knedlíky vyndáme, pokapeme máslem, posypeme skořicovým cukrem či kakaem, oříšky a polijeme jogurtem. Zdobíme ovocem.

Rajčatová polévka s ovesnými vločkami

1,5 l vody, 30 g tuku, 30 g mouky, malá cibule, pepř, sůl, 60 g ovesných vloček, 1/2 malého rajského protlaku, cukr, citrónová šťáva, pažitka, strouhaný sýr

Z tuku, mouky a cibulky připravíme světlou cibulovou jíšku, přidáme špetku pepře, zředíme vodou, rozšleháme a 10 minut povaříme. Potom přidáme ovesné vločky, povaříme do měkka a prolisujeme. Do získaného krému přidáme protlak, krátce povaříme a dochutíme solí, citrónovou šťávou, cukrem a pažitkou. Na talíři posypeme strouhaným sýrem.

Vločková polévka se zeleninou

6 lžic ovesných vloček, 1 čerstvá mrkvička, celer, malá kapusta, 2 kuličky nového koření, 3 zrnka pepře, polévkové koření, 1 l vody, sůl, čerstvý libeček, petrželka a kopřiva, 2 lžíce olivového oleje

Ovesné vločky a na nudličky nakrájenou mrkev osmahneme na oleji (za stálého míchání), přidáme drobně nakrájený celer a kapustu, koření, vařící vodu a vše asi 10 minut povaříme. Přimícháme sůl a kořenící směs, krátce povaříme, koření vyjmeme a polévku podáváme posypanou libečkem, petrželkou a kopřivou.

Vločkové placičky se zeleninou

150 g ovesných vloček, majoránka, česnek, bylinná sůl, sekaná petrželka, osmažená cibulka, asi 200 ml vývaru, 100 g vařené nebo mražené zeleniny (hrášek, kukuřice, mrkev atd.), olej, 2 vejce

Všechno smícháme, přidáme vývar, dobře rozmícháme a necháme asi 1,5 hodiny bobtnat, pak přidáme vejce, zeleninu a dobře promícháme. Podle potřeby ještě dochutíme. Tvoříme placičky, které smažíme po obou stranách na oleji.

Na sladko…

Čokoládovo-oříškové tyčinky

150 g tuku, 3 lžíce hladké mouky, 2-3 lžíce strouhaných mandlí, 150 g ovesných vloček, 50 g cukru, 1/2 lžičky prášku do pečiva, mléčná čokoláda

Vločky lehce rozdrtíme válečkem, přidáme ostatní přísady a vypracujeme hladké těsto (mouku přidáme podle potřeby). Vyválíme váleček, který rozdělíme na 25 kousků. Z nich formujeme tyčinky a pečeme při 200°C do zlatova. Po vychladnutí můžeme namáčet v oříškové či čokoládové polevě.

 

Lívanečky z ovesných vloček

100 g ovesných vloček, 300 ml mléka, 50 g hladké mouky, sůl, 1 vejce, 10 g droždí, tuk na pečení, skořicový cukr, ovocná marmeláda, tvaroh a šlehačka

Vločky asi na hodinu namočíme do části mléka, potom přidáme mouku, sůl, vejce a vykynutý kvásek, přidáme zbytek mléka a vytvoříme řídké těsto. Na vymaštěném lívanečníku opékáme po obou stranách. Podle chuti posypeme skořicovým cukrem, potřeme marmeládou, tvarohem a ozdobíme šlehačkou (smetanovým krémem nebo ochuceným jogurtem)

Ovesné kuličky

150 g másla (rostlinného tuku), 100-120 g cukru, 1 vanilkový lusk, 150 g ovesných vloček, 3 lžíce kakaa

Všechny uvedené přísady smícháme, dobře vypracujeme v dlaních a tvoříme malé kuličky. Jednu polovinu kuliček obalujeme v kokosu, druhou v sezamových semínkách (nebo v mletých vlašských ořechách). Klademe je do papírových košíčků a necháme v chladu ztuhnout.

Ovesné sušenky

150 g ovesných vloček, 200 ml vody, 150 g cukru, 240 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička soli

Ovesné vločky zalijeme vodou. Po chvíli přidáme ostatní přísady a zpracujeme těsto, které vyválíme a propícháme vidličkou. Formičkou vykrajujeme kolečka, která pečeme v horké troubě asi 10 min.

Ovesné vločky s ovocnou šťávou

Do šálku čerstvě lisované ovocné šťávy namočíme 1/2 šálku ovesných vloček, necháme stát 1/4 hodiny a posypeme strouhanými mandlemi.

 

Sváteční vločky a ananasem a ořechy

Na plochou mísu vysypeme ovesné vločky, které pokryjeme plátky ananasu a opět zasypeme vločkami. Tuto vrstvu pokryjeme mletými ořechy a opět poklademe plátky ananasu. Zalijeme šťávou z pomerančů. Necháme hodinu odpočívat a podáváme se smetanou.