Pohanka...

010141_05_061779    45

 

Něco málo o pohance...

...jednoletá rostlina z čeledi rdesnovitých (Fagopyrum esculentum) patřila dlouho k málo známým obilninám. V poslední době však zájem o ni prudce vzrůstá, a to nejen mezi vegetariány a makrobiotiky. Nejvíce je rozšířena v Rusku, Indii, Číně, Japonsku, Polsku, Francii nebo Kanadě, kde jsou velmi oblíbené pohankové lívance s javorovým sirupem. Semeno pohanky obsahuje draslík, fosfor, vápník, železo, měď, mangan, zinek. Z vitamínů skupinu B, cholin, rutin a tokoferol (E). Nejvíce je tato obilnina ceněna pro vysoký obsah bioflavonidu, rutinu, obsaženého v semenech i slupkách. Působí léčivě na cévy v celém organismu. Vrací jim pružnost a spolu s přítomným vitamínem E léčí na cévách chorobné změny. Zmírňuje potíže s křečovými žílami na nohou. Účinek rutinu ještě násobí vitamín C, proto je nezbytné jíst k pohance syrovou zeleninu. Rutin s vitaminem C snižuje riziko trombózy, infarktu či mozkové mrtvice. Pravidelná konzumace pohanky (alespoň tři krát týdně) spolu s pitím odvaru z lněného semene a zvýšeným příjmem vlákniny vyléčí během měsíce hemoroidy.

Pohanka je rovněž velmi výhodná k detoxikaci při těhotenství a vůbec jakékoli autointoxikaci (sebeotravě). Známý je léčebný účinek pohanky při praskání žilek v oku, obličeji, při zvýšené krvácivosti, žaludečních a dvanáctníkových vředech, střevních nádorech či při silné a déletrvající menstruaci.

Obsah vitaminů B 1 a B 2 pomáhá tělu aktivovat energii podporující činnost nervů. Příznivě ovlivňuje stavy podrážděnosti, nechutenství a bolesti hlavy. Velmi důležitým vitaminem obsaženým v pohance je cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem. Zároveň napomáhá při odbourávání nahromaděného tuku v játrech. Pohanka obsahuje kyselinu linoleovou, která snižuje hladinu cholesterolu v krvi a působí proti srážení krve v cévách. Lipidy z pohanky obsahují 0,2 procenta fyziologicky aktivních rostlinných sterolů - sitosterol a compesterol, které snižují vstřebávání cholesterolu z potravy. Vzhledem k obsahu škrobů a plnohodnotné bílkoviny podobné živočišným (aminokyselinám lyzinu, metioninu a triptofanu) poskytuje pohanka vynikající plnohodnotnou stravu. Minerální látky a stopové prvky (zvláště vápník) jsou v pohance významné při těhotenství a v geriatrii (tedy pro starší občany). Pohanka je bezlepkovou obilninou. To ocení zejména diabetici a pacienti, pro které je bezlepková dieta životní nutností.

Někteří lidé se domnívají, že k vyléčení zmíněných chorob stačí polykat tablety ascorutinu. Ovšem žádná chemie na světě nenahradí ideální rovnovážné složení a poměr jednotlivých látek v potravině. Vysoké dávky ascorutinu (nad 100 mg) denně mohou snižovat plodnost a jsou využívány jako antikoncepce. Tablety ascorutinu mohou být užitečné (po dohodě s lékařem a krátkodobě) k rychlému hojení praskajících cév, hemoroidů, křečových žil, při krvácivosti a rakovině střev. Konzumaci pohanky těmito léky však nelze nahradit.

Abychom zachovali pohance její důležité léčivé komponenty, v žádném případě ji nevaříme, pouze spaříme vařící vodou a necháme pod utěrkou nabobtnat! (Na jeden díl pohanky dáváme dva díly vřelé vody). Připravovat lze tímto způsobem pohanku, která je loupaná mechanicky (technologii mechanického loupání používá ve svém mlýně Zdeněk Šmajstrla). Obilnina má pak světlou barvu. Pohanka loupaná termicky (při teplotách 200 i více stupňů) je naopak tvrdá a tmavá. Při přípravě jídla se musí dlouho vařit a nezůstávají v ní zachovány žádné vitamíny či jiné hodnotné látky. Jako vynikající lék hodnotí lékaři také pohankový med, který obsahuje velké množství rutinu. Tento med však ztrácí své léčebné účinky, dáváme-li ho do vřelých čajů. Lepší je počkat, až tekutina trochu zchladne.

Recepty z pohanky kroupy

Základní příprava pohanky loupané kroupy

Pohanku důkladně propláchneme ve studené vodě. Na vaření používáme 1,5 dílu vody na 1 díl pohanky. Nikdy nesléváme, aby nedošlo ke ztrátě rutinu. Vaříme 2-3 minuty v oselené vodě a kapkou oleje a 30 minut necháme dojít. Nemícháme. Pohanku jako přílohu dochutíme osmahnutou cibulkou, solí a česnekem.

Pohankový kuba

250 g pohankových krup BIOHARMONIE, 100 g sušených hub, 1 cibule, 2 stroužky česneku, mořská sůl, olivový olej, petrželka, pepř, strouhanka

Houby namočíme a po změknutí nakrájíme na kousíčky. Na oleji osmahneme cibulku, vsypeme houby, osolíme, opepříme, podlijeme vodou a chvíli dusíme. Přidáme propláchnuté kroupy, nastrouhaný česnek a přilijeme potřebné množství vody (1:1,5) a 5 minut povaříme. Mezitím si přichystáme pekáček, který vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Pekáček naplníme hotovou směsí a dáme na cca 20 minut zapéct. Podáváme ozdobené zelenou petrželkou a doplněné zeleninovou přílohou.

 

Pohankové trio

recept podle České biokuchařky Anny Michalové, Fontána 2001

Uvaříme 500 g pohankových krup (podle základního receptu na obale výrobku). Pohanku rozdělíme na 3 části, přičemž každou připravíme v jiném barevném provedení - kari, rajská a špenátová. Na talíři pak servírujeme kopečky všech tří variant jako samostatné jídlo nebo jako efektní přílohu.

 

Kari pohanka

1/3 uvařených krup, 2 středně velké cibule, 350 g kukuřice, zeleninový vývar, olej, kari koření, černý pepř, vegeta, zázvor

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme kukuřici, osolíme, okořeníme, zalijeme trochou vývaru a krátce podusíme. Přidáme pohanku, znovu podlijeme vývarem a vaříme do odpaření vývaru.

 

Rajská pohanka

1/3 uvařených krup, 2 cibule, 1 rajský protlak, kečup, olej, 3 stroužky česneku, 1 větší červená paprika, zeleninový vývar, vegeta, černý pepř

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme rajský protlak, trochu kečupu, na nudličky nakrájenou papriku, osolíme, okořeníme, zalijeme vývarem a krátce povaříme. Smícháme s pohankou, podle potřeby dochutíme kečupem nebo kořením.

 

Špenátová pohanka

1/3 uvařených krup, 2 cibule, 1 mražený špenát, 4 stroužky česneku, 350 g zeleného hrášku, 1 zelená paprika, zeleninový vývar, olej, černý pepř

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme špenát, podle potřeby podlijeme vývarem a krátce povaříme. Přidáme hrášek, nakrájenou papriku, lisovaný česnek, osolíme a opepříme. Směs smícháme s pohankou, podle potřeby dochutíme solí a pepřem.

Pohankový nákyp s jablky a ořechy

250 g pohankových krup BIOHARMONIE, 10 jablek, 50 g vlašských ořechů, třtinový cukr, 2 vejce, 1/4 másla, skořice, strouhanka

Pohanku uvaříme podle základního receptu uvedeného na obale výrobku a necháme vychladnout. 2 žloutky smícháme se 2 lžícemi cukru (asi 10 dkg) a vyšleháme do hustého krému. Přimícháme ještě máslo o pokojové teplotě. Z bílků ušleháme sníh. Vychladlou pohanku smícháme s krémem a sněhem z bílků. Vrstvíme do vymazané a strouhankou vysypané formy v tomto pořadí: na dno pohankovou směs, na to poklademe vrstvu strouhaných jablek, oslazených, posypaných skořicí a ořechy, a na závěr dáme opět vrstvu pohanky. Dáme zapéct do trouby na cca 30 minut. Podáváme ozdobené zakysanou smetanou (jogurtem, šlehačkou, javorovým sirupem,...)


Recepty z pohanky lámanky

Základní příprava pohanky loupané lámanky

Pohanku propláchneme ve studené vodě. Vaříme v poměru 1,5 dílu vody k 1 dílu pohanky. Nikdy nesléváme, aby nedošlo ke ztrátě rutinu. Vaříme 2-3 minuty a 15 minut necháme dojít. Nemícháme.

 

Pohanková sekaná (karbanátky)

1,5 hrnku pohanky lámanky BIOHARMONIE, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 200 g kysaného zelí, strouhanka, 1 vejce, sůl, pepř, majoránka, máslo

Lámanku připravíme podle základního receptu uvedeného na obale výrobku a necháme vychladnout. Ve velké míse smícháme vychladlou lámanku, vejce, najemno nakrájenou syrovou (nebo i orestovanou) cibuli, prolisovaný česnek, nadrobno nakrájené zelí, osolíme, opepříme, ochutíme majoránkou a přisypeme strouhanku, aby vzniklo tvárné těsto. Z něj můžeme vytvarovat šišku na sekanou nebo formovat malé karbanátky, které před smažením ještě obalíme ve strouhance. Šisku na sekanou dáme do pekáče, podlijeme vodou, na povrch položíme plátky másla a zapékáme v pekáči cca 45 minut dozlatova. Servírujeme s vařenými bramborami a kysaným zelím. Sekaná je výborná i s rajskou omáčkou a knedlíkem.

 

TIP! Usnadněte si přípravu tohoto jídla s naší směsí Pohanková sekaná BIOHARMONIE. Více informací najdete v sekci o pohance.

 

Bleskový štrůdl s pohankovou náplní

recept podle České biokuchařky Anny Michalové, Fontána 2001

balíček listového těsta (vyrábí se i v bio kvalitě), pohanka lámanka BIOHARMONIE, 1 měkký tvaroh, nastrouhané jablko nebo kompotované ovoce, třtinový cukr, skořice, sůl, vanilka (nebo bio vanilkový cukr), olej, vejce na potření

Listové těsto rozválíme na tenký plát. Tvaroh utřeme se solí, cukrem a vanilkou a rozetřeme na těsto. Posypeme pohankou lámankou (suchou), rovnoměrně rozložíme nastrouhané jablko nebo ovoce, posypeme cukrem a skořicí a pokapeme olejem. Těsto opatrně stočíme, konce zatlačíme a dáme na plech. Potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme. Náplně můžeme různě měnit. Namísto tvarohu je možné použít směs ořechů a lámanky nebo máku s lámankou. U těchto sušších směsí je však potřeba zvýšit podíl ovoce a oleje, aby byl štrůdl dostatečně šťavnatý.

 

Bramborové knedlíky plněné pohankou

500 g vařených brambor, 150 g hrubé mouky (nebo špaldové krupice) BIOHARMONIE, 1 vejce, sůl, 1 velká cibule, špek, 1 hrnek pohanky lámanky BIOHARMONIE, česnek, estragon, muškátový oříšek, petrželka

Vychladlé uvařené brambory smícháme s vejcem, osolíme a přidáme tolik hrubé mouky, aby vzniklo tvárné těsto. Necháme odležet a přichystáme si náplň. Na pánvi osmažíme kostičky špeku, přidáme cibulku a zpěníme ji. Vsypeme lámanku, zalijeme 1,5 hrnkem vody, dochutíme kořením, přivedeme k varu a odstavíme. Vychladlou směsí plníme knedlíky, které pak vaříme v osolené vroucí vodě několik minut, až plavou na hladině. Podáváme se zakysaným dušeným zelím.


Recepty z pohankové mouky a krupice

Pohankové palačinky

0,5 l mléka, 200 g pohankové mouky BIOHARMONIE, 1 vejce, špetka soli, lžíce cukru, olej na smažení, kvalitní džem

Do nádoby vlijeme mléko, přidáme vejce, vmícháme pohankovou mouku, osolíme a osladíme. Těsto necháme chvíli odpočinout. Pokud je těsto stále řídké, přidejte mouku. Pak můžeme smažit tenké palačinky. Ze stejného těsta je možné smažit i silnější lívance. Palačinky potřeme džemem a podáváme.

TIP! Palačinky jsou vynikající s bio džemy od firmy Zwergenwiese. Tyto džemy obsahují minimálně 70% ovoce a jsou bez přidaného cukru, pouze slazeny agávovým sirupem.

 

Pohankové knedlíčky jako zavářka do polévky

pohanková krupice BIOHARMONIE, rostlinný tuk, 1 vejce, sůl, koření dle chuti

1 lžíci tuku o pokojové teplotě vyšleháme vidličkou se solí do krémova. Přidáme vejce, ochutíme kořením a solí a vmícháme tolik pohankové krupice, abychom získali hustější těstíčko. Vytvarujeme malé kuličky, které vkládáme do vařícího vývaru nebo zeleninové polévky. 2 minuty povaříme, dokud nezačnou knedlíčky plavat na hladině.