RÝŽE NATURAL…

Dlouhozrnná rýže natural se získává z bílé rýže po prvním loupání, při něm se odstraní
nestravitelné vrstvy plev. Zrno zůstává potažené otrubou (slupkou), obsahující velké procento vlákniny. Dodává rýži žlutohnědou barvu a jemnou ořechovou chuť. Má vysokou nutriční hodnotu. Neloupaná obilka obsahuje 8–12% bílkovin, 2,4% tuku, 68–72% sacharidů, 10% vlákniny, vitaminy skupiny B (thiamin, riboflavin, niacin), vitamin E, fosfor, vápník, hořčík, draslík a železo (viz tabulka výživových hodnot). Bílkoviny rýže obsahují osm esenciálních aminokyselin. Rýže obsahuje minimum tuku a je přirozeně bezlepková. Nevyvolává alergické reakce a je lehce stravitelná. Patří mezi energeticky vyvážené potraviny a díky tomu je součástí šetřících diet včetně bezlepkové diety.

Rýže v kuchyni

Rýže natural vyžaduje delší dobu vaření než bílá rýže z důvodu přítomnosti obalových vrstev zrna. Rýži opláchneme vodou a před vlastním vařením ji dáme na 2–3 hodiny namočit, poté vaříme ve větším množství osolené vody 20 - 30 minut. Používá se k přípravě příloh, salátů, sladkých jídel.


Recepty z rýže Natural

 

Základní příprava rýže Natural

Rýži opláchněte pod tekoucí vodou. Vařte v mléce nebo ve vodě pod pokličkou 30 – 45 minut. Můžete přidat malou lžičku oleje. Poměr rýže a tekutiny je 1:2. Mléko je možné nahradit obilným mlékem.

Barevný rýžový salát

4 porce: 250 g kulatozrnné rýže Natural, 1 čajová lžička mořské soli, 150 g čerstvých žampiónů, 4 rajčata, 1 jablko, 150 g sýru, 4 polévkové lžíce olivového oleje, 2 polévkové lžíce jablečného octu, bylinná sůl, pepř, špetka cukru, čerstvé bylinky (pažitka, bazalka, petrželka), olivy.

Rýži uvařte v dvojnásobném množství vody a přidejte mořskou sůl. 30 minut vařte a dalších 10 minut nechejte uležet. Čerstvé žampióny a rajčata nakrájejte na kolečka, jablko a sýr na kostičky. Z oleje, jablečného octa, bylinné soli, pepře, špetky cukru a bylinek připravte omáčku. Jakmile je rýže uvařená, přimíchejte k ní omáčku. Připravenou zeleninu, jablko a sýr přidejte a opatrně promíchejte. Salát přikryjte a nechejte odležet.

Čínská polévka k snídani

5 porcí: 250 g rýže Natural, 1 l zeleninového vývaru, 1 l vody, špetka muškátového oříšku, 1 čajová lžička mořské soli, 3 polévkové lžíce sójové omáčky, 1 mrkev, 3 jarní cibulky

Rýži přiveďte s vodou a zeleninovým vývarem k varu. Přidejte muškátový oříšek a při nízké teplotě vařte 1 ½ hodiny. Mezitím občasně promíchejte. V poslední půl hodině přimíchejte na proužky nakrájenou mrkev a na kolečka nakrájenou jarní cibulku. Nakonec ochuťte solí a sójovou omáčkou.

Kapustový rošt

4 porce: 200 g kulatozrnné rýže Natural, 600 – 700 g kapusty, 100 g másla, 12 šalvějových lístků, 1 čajová lžička bylinné soli, muškát, bílý pepř, 500 g žampiónů, 100 g smetany, 100 g nastrouhaného ementálu

Rýži uvařte v dvojnásobném množství vody, 30 minut vařte a po té nechejte 10 minut uležet. Z kapusty oddělejte vnější listy a odstraňte košťál. Kapustu nakrájejte na osminy a umyjte pod tekoucí vodou. Osminy potom rozřežte na široké proužky. Nechejte rozpustit ve velkém hrnci 75 g másla a přidejte 10 lístků šalvěje a kapustu. Přidejte 75 ml vody a 10 – 15 minut nechejte dusit. V pánvi rozpusťte 25 g másla a opečte rýži s bylinnou solí. Vymažte formu, dejte do ní rýži, proužky kapusty a okořeňte bylinnou solí, muškátem a bílým pepřem. Žampióny poduste na másle a dejte na zeleninu. Zapečte při 200°C a servírujte posypané nakrájenými lístky šalvěje.