Zkuste jednou vyměnit pšenici za špaldu...

Sv.Hildegarda z Bingenu údajně jednou řekla: „Kdyby už člověk nemohl nic jíst a nic mu nepomáhalo, špalda jej postaví na nohy.“

  

Špalda, v celku, BIO-certif., 25 kg   

Moderní medicína špaldě připisuje pozitivní účinky na stimulaci imunitního systému. Zároveň je špalda lehce stravitelná a má mnohem nižší toxicitu pro alergické jedince. Proto ji mohou lidé s alergií na pšenici použít jako náhradu pšenice. Nesmíme ovšem zaměnit alergii na pšenici s celiakií. Špalda není bezlepková není tedy vhodná pro bezlepkovou diet

Špalda je prastarý nešlechtěný druh pšenice. Je výjimečná svým složením i zajímavou ořechovou chutí. Obsahuje vysoký podíl bílkovin (17 %), kvalitní tuk s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin (2,5 %), sacharidy (68 %), minerály (hořčík, vápník, draslík, fosfor, zinek) a vitamíny především skupiny B. Výrobky ze špaldy: celozrnná mouka, kernotto, bulgur...

 

Recepty ze špaldového zrna a kernotta

 

Základní příprava špaldy loupané

Špaldu propláchneme a namočíme ji do studené vody asi na 12 hodin. Následně vaříme 50 – 60 minut v osolené vodě s kapkou oleje. 

 

Základní příprava špaldového kernotta

Kernotto propláchneme, vložíme do hrnce se studenou vodou, osolíme, přidáme kapku oleje a vaříme pod poklicí bez míchání. Po 20-30 minutách je zrno křupavé, po 50 minutách měkké. Necháme 5 minut dojít.

Cibulová polévka se špaldou

30 g špaldy nebo kernotta BIOHARMONIE uvařené podle základního receptu na obale výrobku, 4 středně velké cibule, sezamový olej, malá hrst oloupaných mandlí, mořská sůl, bílý pepř, 1 l zeleninového vývaru, 1 houska, sýr na strouhání, petrželka

Na polovině oleje osmahneme dozlatova na kolečka nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky posekané mandle, sůl, pepř a zalijeme vývarem se špaldou. Necháme projít varem a posypeme petrželkou. Na druhé polovině oleje opražíme housku nakrájenou na kostičky, dáme do talíře a zalijeme polévkou. Nakonec do každé porce přidáme 1 lžíci strouhaného sýra.

Špalda s cizrnou a sušenými švestkami

200 g špaldy nebo kernotta BIOHARMONIE uvařené podle základního receptu na obale výrobku, 100 g uvařené cizrny, menší celer, středně velká mrkev, 2 cibule, 1 lžička rozinek, 6 sušených švestek, 3 hřebíčky, 6 lžic bílého vína, 1 lžíce mandlí (nebo vlašských ořechů), olej, sůl, vegeta, petrželka, zeleninový vývar

Sušené švestky a rozinky zalijeme vínem. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme nastrouhaný (nebo tence nakrájený) celer, mrkev a posekané mandle. Všechno chvíli orestujeme, přidáme uvařenou cizrnu a špaldu, ochutíme vegetou a solí. Přidáme rozinky a švestky pokrájené na nudličky, podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme cca 10-15 minut. Nakonec přidáme zelenou petrželku a podle chuti přidáme vegetu nebo sůl. Podáváme jako samostatné jídlo se zeleninovou oblohou nebo jako přílohu k zeleninovým a masovým pokrmům.

Karbanátky z kernotta

3/4 hrnku kernotta BIOHARMONIE, 2 hrnky vody, 1 cibule, 2 vejce, 1 stroužek česneku, 2 lžíce oleje (např. sezamového), strouhanka, mořská sůl, majoránka

Osmahneme nakrájenou cibulku, přidáme kernotto, zalijeme vodou, osolíme a vaříme 50 minut. Vychladlé kernotto smícháme s česnekem, majoránkou, vejci a strouhankou. Zpracujeme směs, ze které tvarujeme karbanátky. Obalíme je ve strouhance a smažíme.

Špaldový salát s jablkovým křenem

150 g špaldy nebo kernotta BIOHARMONIE uvařené podle základního receptu na obale výrobku, 1 malý bílý jogurt, 60 g tvarohu, 1 měkký sýr (např. Lučina), 1 větší jablko, 3 lžičky strouhaného křenu, 1 lžička cukru, sůl, trochu citronové šťávy

Oloupané jablko nastrouháme na větší nudličky, pokapeme citronovou šťávou a přidáme jogurt smíchaný s tvarohem, křenem a cukrem. Přidáme vychladlou špaldu, osolíme, podle chuti přidáme cukr nebo citronovou šťávu a zamícháme. Hotový salát podáváme samostatně nebo jím plníme rajčata, papriky či rolky sýru.


Recepty ze špaldové mouky

Špaldové bramboráčky

80 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky BIOHARMONIE, 1 cibule, 350 g brambor, 3 mrkve, 1 vejce, 3 lžíce smetany, 2-3 stroužky česneku, nasekaná petrželka nebo bazalka, majoránka, pepř, mořská sůl, olej na smažení

Cibuli nakrájíme a osmahneme na oleji. Brambory a mrkev jemně nastrouháme, přidáme vejce, smetanu, rozetřený česnek, cibuli, nasekané bylinky a mouku. Dochutíme majoránkou, solí, pepřem a vymísíme na hustší těsto. Z těsta vytvarujeme placičky a smažíme.

Jablkový koláč

300 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky BIOHARMONIE, 2 žloutky, 150 g másla, 150 g třtinového cukru, 1 vanilka (nebo bio vanilkový cukr), 200 g nahrubo nastrouhaných jablek, 1 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, na špičku nože soli, 2 bílky
poznámka: Uvedené množství ingrediencí vytvoří těsto do menšího plechu nebo dortové formy. Pokud budete chtít koláč péct na běžném velkém plechu, doporučujeme množství surovin zvýšit 1,5x.

Všechny suroviny kromě bílků pečlivě smícháme v husté těsto a pak jemně vmícháme sníh z bílků. Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech a upečeme. Ještě teplé, ale ne horké, potřeme marmeládou, posypeme strouhaným kokosem nebo drcenými ořechy a pokapeme čokoládou na vaření.

Špaldové halušky

200 g špaldové hladké mouky BIOHARMONIE, 250 g špaldové hrubé mouky BIOHARMONIE, 2 lžičky soli, 2 vejce, 150 g strouhaných syrových brambor, 300 ml vody

Do mísy vsypeme mouku, na jemnou kašičku nastrouhané brambory, vejce, sůl a postupně přidáváme vodu. Všechno dobře vymícháme. Těsto musí být hladké, lehko se odděluje od mísy a nesmí být příliš řídké ani husté. V menších dávkách (cca po 1/4) protřeme těsto přes síto na halušky do vřící vody. Chvilku je povaříme a pak vyjmeme sítem.

Špaldový chléb

500 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky BIOHARMONIE, 2 polévkové lžíce medu, 1 polévková lžíce chlebového koření (např. od Sluneční brány), 1 balíček sušených kvasnic, 1/4 litru vlažného mléka, slunečnicová semínka, 1 lžíce mořské soli, máslo na vymazání formy

Všechny přísady smícháme a uhněteme pevné těsto. Necháme je uležet na teplém místě. Mezitím vymažeme 2 hlubší formy máslem a vysypeme je slunečnicovými semínky. Když těsto zvětší svůj objem asi o třetinu, naplníme jím formy a pečeme v troubě při 180°C asi 1,5 hodiny (délka pečení záleží na druhu trouby).