Mlýnek na čerstvou mouku a vločky

Už jste někdy upekli bábovku z čerstvě namleté mouky nebo uvařili kaši z vlastnoručně vyrobených ovesných vloček?

P7184990 

Nyní to můžete vyzkoušet! Náš krámek je vybaven mlýnkem na mouku a vločkovačem, který mele pomocí otáčejících se kamenů.

Můžete si u nás namlít špaldovou, pohankovou,rýžovou, ovesnou a žitnou mouku...

A pokud máte chuť na vynikající ovesnou kaši, pak si můžete umlít u nás také čerstvé ovesné vločky..

Není mouka jako mouka - jaký je mezi nimi rozdíl?

Rozdíl mezi běžnou moukou z válcových mlýnů dostupnou v obchodech a čerstvě umletou celozrnnou moukou z domácích kamenných mlýnků na obilí je především v tom, že kvalitní celozrnná mouka se nedá skladovat – pokud chceme zachovat cenné látky a živiny, musí se v krátkém čase zpracovat. Je to způsobeno tím, že obsahuje v sobe kromě jiného i podíl cenných tukových jakož i lehce prchavých složek - z klíčku zrna. Proto je třeba mlít celozrnnou mouku jenom pro momentální spotřebu a zpracovat ji co nejdříve. Celozrnná mouka v sobě obsahuje kromě jádra i klíček a obal, kde se nacházejí ty nejcennější složky obilného zrna. Důležitých faktorem při mletí plnohodnotné celozrnné mouky je šetrnost a teplota. Teplota by neměla mezi mlecími kameny přesáhnout 40°, aby nedošlo k znehodnocení cenných složek.

Čerstvá celozrnná mouka obsahuje nejen vlákninu, ale též  různé vitamíny, minerální látky, enzymy, antioxidanty a důležité stopové prvky, jako např. železo, jód, selen, zinek a chróm.

A navíc, čerstvá mouka krásně voní !

Čerstvá mouka a vločky mají nejenom vynikající chuť, ale také maximální množství živin obsažených v zrnu. Každé zrno totiž obsahuje cenné oleje a vitamíny, které jsou chráněny slupičkou na povrchu zrna. Po namletí pak dochází k postupnému znehodnocování těchto látek působením tepla, světla a vzdušného kyslíku. Čerstvou mouku a vločky doporučujeme proto spotřebovat co nejdříve.

Máte-li doma miminko, které krmíte kašičkami a zahušťovanými příkrmy, pak čerstvě namletá bio mouka (rýžová, pohanková, jáhlová a později i pšeničná či špaldová) je ideálním základem těchto pokrmů.